Α. Μανιτάκης: Τίποτα το αθέμιτο

Α. Μανιτάκης:
Τίποτα το αθέμιτο

Ελευθεροτυπία, Τρίτη 21 Ιουλίου 2009
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Πλήγμα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί πολιτικά την άρνηση του ΠΑΣΟΚ, να προτείνει τον Μάρτιο ως Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Κ. Παπούλια ώστε να προκηρυχτούν εθνικές εκλογές αλλά και τη δέσμευσή του ότι θα τον προτείνει μετεκλογικά, αποτελεί η τοποθέτηση του συνταγματολόγου Αντ. Μανιτάκη στην «Ε».

Ο κ. Μανιτάκης ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι αθέμιτη η χρησιμοποίηση του Συντάγματος στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού πολιτικού παιχνιδιού. Αρκεί να τηρούνται τυπικά οι συνταγματικές διαδικασίες.

«Το Σύνταγμα δεν ελέγχει τις προθέσεις, τους φανερούς ή κρυφούς στόχους των πολιτικών που το χρησιμοποιούν, όταν δεν παραβιάζουν τους κανόνες. Και στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε καμία παραβίαση» έλεγαν άλλωστε στην «Ε» και άλλοι έγκριτοι συνταγματολόγοι.

Η πλήρης δήλωση του κ. Μανιτάκη έχει ως εξής:

«Δεν βρίσκω τίποτα το αθέμιτο, ούτε το ανορθόδοξο το να χρησιμοποιείται το Σύνταγμα, οι διαδικασίες του και οι θεσμοί του ως κανόνες ενός πολιτικού παιχνιδιού μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Προφανώς οι κανόνες και οι διαδικασίες του Συντάγματος χρησιμοποιούνται ανέκαθεν για να εξυπηρετήσουν συγκυριακούς και κοντόφθαλμους πολιτικούς στόχους είτε της αντιπολίτευσης είτε της κυβέρνησης. Ετσι γίνεται και γινόταν πάντα. Και δεν είναι ελεγκτέοι συνταγματικά οι φανεροί ή ανομολόγητοι στόχοι μιας πολιτικής απόφασης. Αρκεί να μην παραβιάζονται τυπικά οι συνταγματικές διαδικασίες. Αυτό συμβαίνει κυρίως με το θεσμό της διάλυσης της Βουλής, που από το 1977 διαλύεται για λόγους προσχηματικούς που δεν υπάγονται πάντως στην έννοια του κρίσιμου εθνικού θέματος που ορίζει το άρθρο 41 παράγραφος 2 του Συντάγματος. Δεν συνέβη το ίδιο άλλωστε και το 1985 και το 1990;»

Τι συνέβη όμως εκείνες τις χρονιές;

**Το 1985 ο Α. Παπανδρέου, την τελευταία στιγμή, άλλαξε απόφαση και δεν υπέδειξε ως πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κ. Καραμανλή, που συμπλήρωνε τότε την πρώτη 5ετή θητεία του. Αντ' αυτού, πρότεινε τον Χρ. Σαρτζετάκη, ανακριτή της υπόθεσης Λαμπράκη. Αμέσως μετά την εκλογή του, για να δώσει έμφαση στον λόγο της αιφνίδιας αλλαγής του, ο Α. Παπανδρέου διέλυσε τη Βουλή, προτείνοντας παράλληλα αναθεώρηση του Συντάγματος και περιορισμό των εξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας.

**Τον Μάρτιο του 1990 η Ν.Δ. του Κων. Μητσοτάκη αρνήθηκε να προτείνει υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας. Οι βουλευτές της ψήφισαν «παρών» και στις τρεις ψηφοφορίες που προβλέπει το Σύνταγμα για την επίτευξη των «181», με αποτέλεσμα η εκλογή Προέδρου να αποβεί άκαρπη. Ο Κ. Μητσοτάκης είχε ξεκαθαρίσει ωστόσο πριν από τις ψηφοφορίες, ότι στόχος του είναι να προκαλέσει εκλογές, να κερδίσει την αυτοδυναμία και να προτείνει μετά ως Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Κ. Καραμανλή. Οπερ και εγένετο. Ο Κ. Καραμανλής, μετα τις εκλογές, εξελέγη από τη Βουλή, με 151 ψήφους, για δεύτερη φορά Πρόεδρος Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: